Miten kiitollisuus toimii?

Kiitollisuus on voimakkain tapa kohottaa energioita. Kiitollisuus on kuin ihmeellinen taikatyökalu, joka nostaa sinut niin korkeisiin ulottuvuuksiin, että pystyt elämään koko ajan ihmeiden taajuuksilla. Kiitollisuus auttaa sinua kokemaan rakkautta, iloa ja mielenrauhaa joka hetki. Kun avaat sydämesi vahvemmin kiitollisuudelle, koko elämäsi tulee muuttumaan. Tulet kokemaan suurta ihmetystä ja jokainen elämäsi osa-alue kokee muutoksen parempaan. Tuntuuko liian hyvältä ollakseen totta? Tämä kaikki on aivan täysin sinunkin saavutettavissasi, kun työskentelet tämän tunteen parissa oikealla tavalla. Mutta miten teet sen?

Etkö ole kuitenkaan saanut tuloksia kiitollisuudesta?

Ehkä oletkin jo kuullut kaiken tämän kauniin puheen kiitollisuudesta ja sen hyödyistä. Olet saattanut jo kokeillakin erilaisia kiitollisuusharjoituksia, mutta et ole kokenut vielä tällaisia hyötyjä omassa elämässäsi. Tuntuuko kiitollisuuden hyödyt siis aivan utopistisilta? Olet tehnyt kaiken ”sääntöjen mukaan”, mutta tämä ei ole silti vaikuttanut sinuun. Mistä tämä johtuu?

Kiitollisuus vaikuttaa sinuun siinä vaiheessa, kun sinä nimenomaan TUNNET kiitollisuutta. Tämän vuoksi jotkut kiitollisuusharjoitukset – esimerkiksi kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen ei välttämättä toimi kunnolla (ainakaan jos et tee sitä niin kuin olisi tarkoitus). Kiitollisuuspäiväkirja toimii niin, että siihen kirjoitetaan erilaisia kiitollisuuden aiheita säännöllisesti ylös (esimerkiksi ihana koti, oma terveys, tunteet, uudet sukat – mitä vaan!).

Missä menee vikaan?

Jos sinä vain listaat asioita ylös, sen kummemmin niitä miettimättä, silloinhan et keskity kiitollisuuden TUNTEMISEEN. Silloin tämä harjoitus ei ole oikeastaan kiitollisuusharjoitus. Se on vain kirjoittamista, ilman tunteita. Ehkä pikemmin siis kirjoitusharjoitus. Silloin sinä lähinnä suoritat ja listaat asioita. Listausharjoitus. Kiitollisuuspäiväkirjan tarkoitushan oli saada sinut TUNTEMAAN kiitollisuutta!

Jos näin vain luettelet asioita (vaikka samalla olisitkin ihan hyvällä mielellä), silloin et pääse niinkään käsiksi kiitollisuuden TUNTEESEEN. Silloin tämä harjoitus on aikalailla hyödytön. Sillä sinä vain listaat asioita. Kosketat näitä asioita pintapuolisesti. Ajattelet ehkä että näin tämän kuuluisi toimia. Toivot että tämä muuttaa sinun elämäsi. Mutta ei toimi. Ja samalla odottelet niitä hyötyjä. Tuntuuko turhalta? Saatat pohtia että koko kiitollisuuspuheet ovat yhtä roskaa ja lopetat koko harjoituksen. Ja tietenkin – miksi jatkaa jos et koe tätä toimivaksi omalla kohdallasi? Oma aika kannattaa investoida järkevästi.

kiitollisuus

Tutkimuksia kiitollisuudesta

Kiitollisuutta on tutkittu myös hyvin paljon tieteellisesti varsinkin vuodesta 1990 lähtien, jolloin tämä aihe sai suuremmin julkisuutta Oprah Winfreyn ansiosta. Monissa eri tutkimuksissa on havaittu, että kiitollisuudella on ollut todella hyvät vaikutukset tutkittavien ihmisten elämään! Tutkimusten avulla on kuitenkin havaittu myös, että eri kiitollisuusharjoituksissa on paljon eroja. Jotkut toimivat paljon paremmin, kuin toiset ja tuovat näin enemmän hyötyä omaan elämään.

Yliopiston tutkimus kiitollisuudesta

Etelä-Kalifornian yliopisto on tehnyt tutkimuksia kiitollisuudesta ja siitä, miten tähän tunteeseen pääsee parhaiten käsiksi. Tutkimuksessa eri kohderyhmät tekivät erityyppisiä kiitollisuuspäiväkirjoja. Tutkimus toteutettiin niin, että kokeessa oli kolme erilaista kohderyhmää. Ensimmäinen ryhmä kirjoitti kiitollisuuspäiväkirjaa niin, että he kirjoittivat viisi lausetta yhdestä kiitollisuuden aiheesta – eli kertoivat miksi tunsivat tästä asiasta kiitollisuutta. Toinen ryhmä kirjoitti viidestä eri aiheesta jokaisesta yhden tarkentavan lauseen. Kolmas tutkimusryhmä kirjoitti kiitollisuuspäiväkirjaan asioita ylös, missä asioissa he ovat toisia ihmisiä parempia. Jokainen ryhmä teki tätä kiitollisuuspäiväkirjaharjoitusta kymmenen viikon ajan ja palautti oman päiväkirjansa sähköisesti tutkimusryhmälle.

Mikä ryhmä koki eniten hyötyä kiitollisuudesta?

Ensimmäinen ryhmä, joka kirjoitti kiitollisuuspäiväkirjaansa niin, että he kirjoittivat viisi lausetta aina yhdestä kiitollisuuden aiheesta, koki eniten muutoksia omassa elämässään. He kokivat elämässään vähemmän väsymystä, surullisuutta ja uneliaisuutta, kun heitä verrattiin muihin tutkimusryhmiin. He myös kokivat elämässään huomattavasti enemmän valppautta, innostusta, riemua ja onnellisuutta, kuin muut ryhmät, jotka vain luettelivat viisi kiitollisuuden kohdetta tai kirjoittivat asioita ylös, joissa he ovat toisia ihmisiä parempia. Tutkimus osoitti siis, että kiitollisuuden tunteen syvyydellä oli suuri merkitys.

kiitollisuus-paivakirja

Toinen tutkimus kiitollisuudesta

Robert A. Emmons sekä Mike McCullough ovat järjestäneet oman tutkimuksen kiitollisuuspäiväkirjan pitämisestä ja tämän tuloksista. He järjestivät tämän tutkimuksen opiskelijoille, jossa he kirjoittivat kiitollisuuspäiväkirjaa kymmenen viikon ajan. Osa tutkimukseen osallistuneista täytti kiitollisuuspäiväkirjaa niin että he listasivat yhteen lauseeseen viisi asiaa, joista kokivat kiitollisuutta. Osa taas selitti päiväkirjassaan viisi arkipäiväistä asiaa, jotka vaikeuttivat heidän päiväänsä ja kolmas ryhmä selitti päiväkirjassaan viisi asiaa tai tilannetta, jotka vaikuttivat heihin.

Tämän tutkimuksen ajan tutkimukseen osallistuneiden mielentilaa ja terveyttä seurattiin hyvin aktiivisesti. Tutkimuksen perusteella kiitollisuudella oli suuri vaikutus tutkimukseen osallistuneiden elämään. Hyötyjä oli muun muassa parempi tietoisuus omasta terveydestä, vaikeuksien voittaminen ja yksinkertaisesti se, että tutkittavat tunsivat olevansa enemmän elossa!

Havaitut hyödyt kiitollisuudesta

Kiitollisuuspäiväkirjaa täyttäneet kokivat olevansa tyytyväisempiä elämäänsä ja he olivat optimistisempia tulevaisuuden suhteen, kuin muissa testiryhmissä olevat henkilöt. He olivat 25 % onnellisempia, kuin muihin ryhmään kuuluvat. He myös raportoivat vähemmän terveysongelmia ja tutkimuksen perusteella kävi ilmi, että he huolehtivat myös paremmin omasta terveydestään. He käyttivät jopa 30 % normaalia enemmän aikaa liikuntaan! Kiitollisuudella havaittiin muutenkin olevan positiivisia vaikutuksia terveydentilaan.

Tässä jotain asioita, joita tutkittavat olivat listanneet kiitollisuuspäiväkirjaansa: sukulaiset asuvat vain 10 minuutin päässä, auringon lämpö kasvoilla, lääkäri poisti korvasta vaikun, sade, uutinen siitä, että meistä tulee isovanhemmat. Eli siis hyvin arkisetkin asiat saivat nämä tutkittavat tuntemaan kiitollisuutta ja kokemaan näin positiivisen muutoksen omassa elämässään!

Miten sitä kiitollisuutta pystyy sitten OIKEASTI tuntemaan?

Noniin. Nyt tiedät että kiitollisuudesta saa parhaan hyödyn, kun pystyy TUNTEMAAN tätä tunnetta. Jotta saat kaiken hyödyn tästä tunteesta irti, ja pääset ihan konkreettisella tasolla kokemaan sen voiman, sinun pitää nimenomaan keskittyä tuntemaan kiitollisuutta. Mitenkäs se sitten onnistuu?

Tämä on varmasti myös aika yksilöllistäkin. Joidenkin on helppo keskittyä tähän tunteeseen ilman sen kummempia valmisteluita. Riittää vain aikomus ja kiitollisuus pääsee virtaamaan sydämestä. Jotkut taas voivat kaivata hieman vinkkejä ja työstämistä, että pääsevät hyvin alkuun tässä harjoituksessa. Muista että kiitollisuuden aiheita löytyy ihan varmasti, vaikka oma elämäntilanteesi olisi minkälainen tahansa! Joskus ajatusmaailman kääntäminen positiivisemmaksi voi vaatia hieman työtä, mutta tämä kaikki tulee varmasti olemaan sen arvoista! Kiitollisuus voi tosiaan muuttaa sinun koko elämäsi monella tasolla!

miten-kiitollisuus-toimii

Kiitollisuusharjoitus – valitse yksi kiitollisuuden kohde ja keskity siihen

Yksi hyvä tapa TUNTEA kiitollisuutta on valita yksi kiitollisuuden kohde ja keskittyä siihen hieman syvemmin. Näin pääset vahvemmin käsiksi kiitollisuuteen ja pääset syvemmälle tähän tunteeseen. Valitse siis yksi asia ja mieti sitä hieman tarkemmin. Kerro/listaa ainakin viisi syytä, MIKSI koet kiitollisuutta tästä asiasta. Voit tuntea kiitollisuutta esimerkiksi omasta työpaikastasi. Tässä vaiheessa et välttämättä tunne kiitollisuutta hyvin voimakkaasti, sen vuoksi sinun kannattaakin miettiä tätä asiaa hieman syvemmin. Mieti siis: MIKSI työpaikkasi tuo sinulle kiitollisuutta? Voit listata esimerkiksi näin:

 1. Pääsen toteuttamaan omaa itseäni
 2. Minulla on ihania työkavereita, jotka ovat minulle rakkaita
 3. Tapaan upeita ihmisiä päivittäin
 4. Pystyn kehittämään taitojani
 5. Koen olevani arvostettu

Näin sinun on helpompi arvostaa tätä asiaa ja kiitollisuus pääsee virtaamaan sinussa vahvemmin. Ja mitä enemmän harjoitat tätä kiitollisuusharjoitusta (vaikkapa päivittäin), sitä vahvemman hyödyn saat kiitollisuudesta omaan elämääsi. Voit vaikkapa aloittaa päiväsi tällä harjoituksella – se tulee varmasti vaikuttamaan päiväsi kulkuun! Tai voit tehdä sen myös illalla ennen kuin menet nukkumaan. Näin olet varmasti jo herätessäsi täynnä kiitollisuuden tunnetta ja kun heräät, sinun on helppo vielä vahvistaa tätä tunnetta, kun annat kiitollisuuden virrata sinussa vieläkin voimakkaammin.

Kun jatkat tätä harjoitusta ja sen parissa työskentelyä, sitä helpommaksi kiitollisuuden tunteminen sinulle tulee. Pääset koko ajan paremmin käsiksi tähän TUNTEESEEN ja koko elämäsi tulee muuttumaan. Tämä kaikki on mahdollista myös sinulle, sinun tarvitsee vain sitoutua työskentelemään tavoitteesi parissa. Oletko jo valmis valjastamaan kiitollisuuden hyödyt vahvemmin omaan elämääsi?

Vielä kiitollisuuden hyödyistä

Kiitollisuudella on siis todella paljon hyötyä ja vaikutusta omaan elämääsi. Mitä vahvemmin pystyt TUNTEMAAN tätä tunnetta ja työskentelemään sen parissa, sitä enemmän tulet kokemaan upeita muutoksia omassa elämässäsi. Kiitollisuus on voimakas tapa kohottaa omia energioitasi. Kiitollisuus on upea työkalu meille tiedostaville ihmisille. Sen avulla pystymme saavuttamaan mitä tahansa!

kiitollisuuden-tunteminen

Tässä vielä listattuna kiitollisuuden eri hyötyjä:

 • Nopeuttaa manifestointia – unelmien toteutuminen helpottuu ja selkiytyy
 • Vahvistaa terveyttäsi
 • Tuo sinulle runsaasti iloa
 • Vahvistaa enkeliyhteyttäsi (sillä eläthän korkeammissa energioissa)
 • Nopeuttaa henkistä kasvuasi
 • Vahvistaa mielenrauhaasi
 • Koet enemmän positiivisia asioita kaikissa elämäsi osa-alueissa

 Nyt siis vain kiitollisuutta harjoittamaan ja TUNTEMAAN. Häikäise koko universumi omalla valollasi!